Röka chilepeppar?

Mer
17 feb 2024 14:30 #2513 av Jonas Borssén
Svar från Jonas Borssén i ämnet Röka chilepeppar?
Hej Lena!

Rökning av chilepeppar syftar till att både röka och torka på samma gång. Frukterna kan dock behöva eftertorkas i sol, ugn eller tork. Håll därför röktemperaturen vid högst 40-50 grader annars blir frukterna lätt rök-kokta eller för mörka i färgen. Det behöver inte bli en katastrof, men lägre temperatur bevarar mer smak.

Tänk på att du kan använda en klotgrill. Den ska vara väl rengjord på innsidan och på grillgallret, annars kan frukterna ta åt sig oangenäm smak. Andra typer av täckta grillar/smokers går också bra, det viktiga är att hålla nere temperaturen. Ett rökskåp är perfekt, då kan du ställa in rätt temperatur och mata på rökflis eller annat rökmaterial.

Använd endast helt mogna röda chilefrukter. Rökveden ska vara av lövträ. Använd spån, flis eller bitar av torkat fruktträ, hickory, mesquite, pekan, ek... Aromen kommer att skifta beroende på träslag. Chilefrukterna ska rökas på ett väl avvägt avstånd från glödbädden så att de inte grillas. Ett kilo färsk mogen jalapeño ger cirka 100 g färdigrökt chipotle. Man kan också använda andra sorters chilepeppar för rökning: fresno, habanero, serrano med flera. Lycka till!
  • Lena
  • Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
17 feb 2024 14:22 #2512 av Lena
Röka chilepeppar? skapades av Lena
Hej! Hur röker man chilepeppar på bästa sätt? Vilken typ av rök bör man ha?
Sidan laddades på: 0.523 sekunder

Anmälan nyhetsbrev

scflogo