Pimiento de Padrón kan bita ifrån. Om du låter frukterna mogna växer de till sig och blir röda och stora som paprikor. När vi hanterar frukterna för att ta bort fröna måste vi bära handskar eftersom de har mycket capsaicin, vilket är det som gör att det svider,” förklarar Manuel Riveiro, chef för Baixo Miño-stationen i Salceda de Caselas. Vad som händer i Galicien är att "frukterna skördas omogna, när de fortfarande är små och inte har börjat producera capsaicinet", tillägger han. Problemet är att ibland, när skörden är klar, blandas gröna pimientos som är mer mogna "men de är små eller har inte blivit röda och det är därför de är heta", avslutar han.

I detta forskningscenter utförde de ett arbete för att hitta ett frö som gav pimientos där produktionen av capsaicin blockerades. Det var ett verk av José Manuel Rodríguez Bao. Man sökte efter en Padrón-typ där den metaboliska vägen blockeras och syntetiserar capsaicin, det vill säga, det finns ett steg där produktionen av det starka ämnet blockeras och inte alls ger styrkar, argumenterar han. Faktum är att när dessa pimientos är mogna, "är de lite bittra, men de bränner aldrig", tillägger han.

Traditionell variant
Den nya sorten pimientos av typen Padrón och utan styrka döptes till Entenza och fröna är tillgängliga för dem som vill prova att odla. "Det är bra alla kan nyttja sorten. Vad vi gjorde var att registrera varianten som en traditionell sort så att den skulle vara tillgänglig för alla", argumenterar han.

Även hos fröfirman Ramiro Arnedo har de genomfört sin egen forskning för att hitta en Padrón som inte biter ifrån. "Vi är ett familjeföretag med mer än 70 års historia inom forskningen och för att förbättra pimientos har vi producerat en Padrón-typ utan styrka. Det är en hybrid”, förklarar Ricardo Salvador, försäljningschef. Han försäkrar att hans forskning började med att ta frön från olika områden i Galicien. "För 20 eller 25 år sedan började vi korsa sorter från olika delar tills vi fick en stabil sort, större produktion och utan styrka eftersom den är fri från capsaicin", tillägger han. De döpte sorten till Celta och den finns redan på många galiciska marknader. Skillnaden med Entenza är att detta är en hybrid, en blandning av sorter.

Salvador försäkrar att hans pimientofrön av Padrón-typ är mycket efterfrågade i Galicien, men också i andra regioner i Spanien och i Nordafrika. "Vi skickar mycket frö av denna pimiento till Almería och hela Levante och till norra Marocko. Mycket odlas/produceras där för att exporteras till hela Centraleuropa", säger han. Han säger också att för hans företag är det viktigt att upprätthålla de inhemska sorterna i varje område och det är därför de också gör forskning "för att införa motstånd mot vissa sjukdomar. Vi har avtal med olika autonoma områden för att producera inhemska frön", avslutar han.

SCF vill bara tillägga att föreningens frön av Pimiento de Padrón är sortäkta och med styrka som biter ifrån.

Källa: La Voz de Galicia